Sommervask

SMÅ, MEN SKUMLE!

Nei, det er ingen grunn til angst for insekter. Men lar du dem ligge for lenge på ubeskyttet lakk, da kan du få problemer …

De smarte lærer av feil, heter det. I så fall er vår Ditec-langtester, Ståle Walsvik, en oppegående fyr. Etter å ha latt sin Ford S-Maks rulle en hel sommer uten lakkbeskyttelse, og uten skikkelig vask (Les: bare maskinvask), fikk han nemlig et ublidt møte med fluelikene da bilen skulle gjøres høstklar.

De små svinepelsene hadde nemlig «brent» seg inn i klarlakken, og det var umulig å få dem bort med vanlige midler. Ikke engang bruk av renseleire (claybar) hjalp. Grov polering med maskin måtte til for å få spesielt den fremre kanten på panseret pen igjen.

Men denne, og flere beslektede erfaringer med den sorte S-Max’en, fikk Ståle til å tenke da han skulle skaffe seg pendlerbil. Og løsningen på problematikken skulle vise seg langt enklere enn fryktet: Lakkbeskyttelse med Ditec Ceramic Ultra, og gode vaskerutiner!

I sommer fikk også Ståle anledning til å sette lakkbeskyttelsen på en skikkelig syretest: i3’en ble brukt til langkjøring i det sentrale østlandsområdet, noe som inkluderte nattkjøring i motorveisfart. Det samler fluer, det …

Det gikk tre dager med fluefanging før det ble anledning til vask. Men da fikk Ståle til gjengjeld erfare en av de virkelig store bonusene ved å ha Ditec Ceramic Ultra: Etter vanlig forvask med skum og svampvask med Ditec Car Shampoo, var bilen gullende rein – ikke så mye som en flekk igjen av fluelikene!

Du trenger altså ikke en egen insektsfjerner med sterke kjemikalier til sommervasken. Heller ikke en egen skuresvamp, som nesten garantert vil sette riper i lakken. Den smarteste måten å beskytte bilen mot de små, men skumle insektene, er Ditec lakkbeskyttelse og tilhørende Ditec vaskeprodukter.

Følg Ditec på Facebook for oppdateringer fra den store pendlertesten.


Slik så S-Max-panseret til Ståle ut etter grundig vask og bruk av claybar. Rubbing med maskin måtte til …


En god vask starter med skumsåpe, så spyling med høytrykk, før vask med svamp.


Gullende rein – også på nært hold!


Vintervask

Etter 8500 km, gjennom den hardeste vinteren på lenge, sjekker vi status på vår pendler-i3 med Ditec Ceramic Ultra lakkbeskyttelse.
– Rust, på aluminiumsfelgene – hva i alle dager?! Ståle Walsvik blir overrasket når han ser over sin BMW i3. Med så mye frost som vinteren har hatt å by på, er ikke bilen vasket på en stund. I tillegg til rustflekkene på felgene har bilen også den typiske «vinterpelsen» langs sidene og bak.

Likevel har panser, tak og øvre del av bilsidene en glans som avslører at dette er en bil som har lakkbeskyttelse. Selv uvasket skiller Ståles i3 seg fra det fleste andre vintermøkkete biler på en vanlig parkeringsplass.
Før kuldegradene satte inn for fullt var det ifølge Ståle en drøm å vaske bilen. – Jeg har hatt begge typene Ditec-avfetting parat (mild- og kaldavfetting, red.anm.), men så langt ikke behøvd å bruke dem. Den vanlige bilsjampoen har vært tilstrekkelig. Selv bare en rask spyling i den lokale vaskehallen gir et forbausende godt resultat.

Nå, etter mange uker gjennom saltlaken langs E39, trengs det helt klart mer enn bare spyling. Og siden pendlertesten gjøres av Ditec Norge, legger Ståle inn et besøk i deres oppvarmede vaskehall. Daglig leder Stein Kjetil Holvik har satt av tid i egen kalender for en kontrollvask.
– Det er nok bare flyverust fra bremsene, beroliger Stein Kjetil Holvik når han ser over bilen til Ståle. – Siden felgene er behandlet med Ditec felgbeskyttelse skal det gå bra, det.
På en lys bil ville metallpartiklene vært synlige langs hele bilsiden, og på en ubehandlet bil vil det dessverre kunne være de første kimene til lakkrust.
– Det viktige nå er å få fjernet metallpartikler, asfalt og tjære uten å gjøre skade, forklarer Stein Kjetil. Mekanisk skuring før partiklene er løsnet kjemisk vil ripe lakken, men også feil kjemikalier kan være skadelig, for eksempel på lister. – Alle som har vasket en del bil, har trolig sett stygge lister. Det er som regel bruk av feil kjemikalier som er årsaken til det, fortsetter Holvik.

Behandlingen starter med en egen jernpartikkelfjerner. Den virker noen minutter, før avfetting legges for å fjerne asfalt og tjære. Her brukes Ditecs egne produkter, som er utviklet og utprøvd for ikke å skade hverken lakkbeskyttelse eller lister. Til slutt vaskes bilen med Ditec Car Shampoo, som tilfører nanopartikler for vedlikeholde glansen i den keramiske lakkbeskyttelsen.
Siden Ditec gir ni års garanti på Cermic Ultra lakkbeskyttelse, er dette selvsagt tidlig i løpet, men sjefen sjøl, Stein Kjetil Holvik, smiler fornøyd etter å ha tørket bilen og sett nøye over den:
– Bedre enn forventet, er hans effektive oppsummering.
Og Ståle er strålende fornøyd med resultatet av vintervasken: – Bilen ser jo ikke bare nyvasket ut, den er jo like fin som da den ble behandlet!

Følg Ditec på Facebook for oppdateringer fra den store pendlertesten.


Felgene viste tydelige spor etter flyverust fra bremsene.


Midvinters er det ikke alltid så enkelt å få vasket bilen. Da er en god lakkbeskyttelse gull verdt!


Riktige kjemikalier er viktig! Det beste er å bruke produktene som er utprøvd av Ditec selv.


Nybehandlet bil klar til utlevering? Nei, bare nyvasket! Hemmeligheten? Ditec Ceramic Ultra lakkbeskyttelse.


Gir du f… i felgene dine?

Ikke gjør det. Det blir som når «the shit hits the fan» … Med Ditec Felgbeskyttelse har du heller ingen grunn til å sluntre unna!

Kanskje blir det som om du ikke gidder å støvsuge under senga. Ja, det samler seg mye støv fra dyner og sengetøy der, og de fleste håper vel at det ligger trygt og uforstyrret der, helt usynlig.

Men hva tror du skjer når du åpner vinduet og litt vind strømmer gjennom rommet? Eller når du slår døra litt raskt igjen? Jo, da kommer «herligheten» i bevegelse og legger seg til på helt nye og mer synlige steder.

Litt på samme måte er det faktisk med felgskitten på en bil. Det er lett å tenke at der nede gjør det da ikke så mye. Og felgene er jo av aluminium, så de ruster nå i alle fall ikke.

Problemet er bare at «gørra» som samler seg på felgene inneholder metallpartikler fra bremseklosser og bremseskiver. Og nei, det ligger på ingen måte i ro der – det blir heller som en variant av «when the shit hits the fan» når hjulet roterer.

Og når hjulskitten spres bakover bilsiden kan det gi trøbbel. Metallpartiklene fester seg i lakken, og kombinert med vinterens saltlake kan det være et «perfekt» utgangspunkt for begynnende lakkrust.

En skitten felg gir også godt feste for sand, snø og slaps vinterstid, og når det blir liggende på felgen, kan det gi ubalanse. Flere dekkforhandlere melder fra om at kunder kommer inn og klager på vibrasjoner fra hjulene vinterstid og tror de kanskje har mistet et lodd av felgen, og så viser det seg heller å være en uheldig ansamling av vintergørr.

Vår elbilpendler og Ditec Ceramic Ultra-tester Ståle Walsvik var usikker på om felgbehandling egentlig var nødvendig. Men da vi så hvordan hans Ford S-Max så ut i den hektiske perioden like før han skulle begynne i ny jobb, var vi ikke i tvil: Det er nødvendig!

Når vi legger vår keramiske coating på felgene blir nemlig utgangpunktet for renhold et helt annet. Da trenger du hverken knallhard kjemi eller å ligge på alle fire og finpusse med neglebørste og tannkost for å få felgene rene – da går det som en lek, på samme måte som den vanlige bilvasken av en Ditec-behandlet bil.

Vi vil følge denne bilen gjennom et helt år i daglig pendlerdrift. Ståle vil gi oss sine ærlige erfaringer med produktene som prøves ut, og vi er vel alle spent på hvordan vinterfelgene ser ut rundt påsketider?

Følg Ditec på Facebook for å få med deg fortsettelsen!

 

Å legge denne typen behandling er en jobb for fagfolk. Hos Ditec er det kun sertifisert personell som legger keramisk coating.

 

Ditec Felgbeskyttelse er en ekstra hard keramisk coating. Den gir det aller beste utgangspunktet for å holde felgene rene.

 

Fordelen i praksis: Felgene blir gullende rene bare ved vanlig vask. Dette lover bra – så langt!

 

Ståle Walsvik pendler 120 km hver dag med sin i3. Tur-retur på en av veiene i Norge som er tøffest mot bilen gjennom vinteren: E39 mot Førde.

Den største forskjellen

Ståle Walsvik har full Ditec Lakkbeskyttelse på sin pendlerbil, men det han opplever som den største forskjellen til daglig, er Ditec Glassbeskyttelse.

Vestlandet har alltid vært regntungt, og nå er det muligens blitt enda våtere. Ståle har ikke holdt telling på pendlerdagene med regn til nå, men det oppleves som om oppholdsvær har vært unntaket i høst.

Med 120 km kjøring hver dag er ikke akkurat ekstra krydder i form av summende, småslamrende vindusviskere som jobber overtid det Ståle ønsker seg. Med Ditec Glassbeskyttelse slipper han også det!

Regnet preller av ruten, akkurat slik som på den Ditec-beskyttede lakken, og så snart Ståle kommer opp i passe pendlerfart, drar fartsvinden vannet bort. Bare gjennom 60-sonene må han ty til litt viskerassistanse.
– Det er mye mer behagelig å kjøre i regnvær med behandlede ruter, forteller Ståle. – Og det er veldig mye enklere å holde rutene rene!

Også uinnvidde legger merke til forskjellen når de kommer inn i en bil med Ditec Glassbeskyttelse.
En kompis som lånte bilen en regntung dag utbrøt spontant etter prøveturen: «Slike ruter vil jeg også ha!»
Noen som har prøvd «gjør det selv»-produkter for glassbehandling har blandet erfaring med det. For det første varer en slik behandling ofte bare fram til neste vask. Og når den begynner å miste effekten blir resultatet gjerne verre enn en ubehandlet rute.

Dette må ikke sammenlignes med en Ditec-behandling. For det første må ruta være 100% kjemisk rein når behandlingen legges. Dette gjør vi med en syrebehandling med poleringsmaskin, og alle syrerester fjernes før glassbeskyttelsen legges. Du vil slite med å få til det samme hjemme i oppkjørsla, for å si det sånn!

Dessuten er Ditec Glassbeskyttelse en totrinnsbehandling. Det gir en helt annen holdbarhet enn lettvintproduktene til hobbybruk. Hvor holdbar behandlingen er, vil i praksis avhenge av hvor mye du bruker vindusviskerne. Med normal bruk regner vi ca. 10 000 km. Og når behandlingen begynner å bli slitt, er det enkelt å legge en ny.

På samme måte som med lakkbeskyttelsen og felgbeskyttelsen, er et enklere renhold en stor gevinst med en slik behandling av vindusrutene. Insekt fester seg ikke på samme måte om sommeren, og det blir enklere å skrape av is om vinteren.

Nå står vinteren for tur, og vi vil følge Ståle og hans erfaringer med Ditec-behandlingene gjennom hele året.

 

Følg oss på Facebook for å få vite hvordan dette går!

 

Før glassbehandlingen må ruten være absolutt ren. Hos Ditec gjøres dette med en maskinell syrevask, og alle syrerester fjernes møysommelig før neste trinn av behandlingen.

 

Ditec Glassbehandling er i to trinn, og påføringen er en jobb for fagfolk.

 

Regn er mer regelen enn unntaket på Ståles pendlerrute: E39 mot Førde …

 


Svart pendlerbil? Selvsagt

– Du skal vel ikke kjøpe svart elbil, og kjøre 120 km hver dag i skitt og saltlake? Den kommer jo til å se ut som en dass! Svaret ble: joda, det skal gå bra – med Ditec Ceramic Ultra lakkbeskyttelse.

Vi er i begynnelsen av august, men vestlandssommeren gir allerede en solid smak av høst. Knapt tosifret på gradestokken, og regn, regn, regn …

Ståle Walsvik skal begynne i ny jobb om to uker, seks mil hjemmefra. De første tankene som slo ham etter å ha signert arbeidsavtalen var: Jeg må ha elbil!

Problemet var bare at den foretrukne blåfargen ikke kunne levers før i november. Og han måtte ha bil nå, helst før han skulle begynne pendlingen. Hver dag uten elbilen på plass ville bety betydelige utfordringer i hverdagslogistikken, og unødige transportkostnader.

Ståle Walsvik vurderer bil sammen med kona Jeanette Wølke Friis Walsvik. (Minstejenta Ingrid er konsulent) Jeanette var i utgangspunktet mer enn skeptisk til svart pendlerbil.

 

En gråsvart, derimot, kunne leveres nesten med det samme. Det er da diskusjonen rundt kjøkkenbordet begynner å ta av. Ståle og kona Jeanette har nemlig allerede en svart bil, en Ford S-Max, så de vet allerede en hel del om hvor krevende det er å holde den ren i hverdagen.

Problemet er også at Ståle egentlig liker mørke biler. Svart og mørkegrått er stilig det, bare bilen er rein og blank. Men det er jo fra sine egne man skal ha det, og det er Jeanette som hever stemmen og gir ham tydelig beskjed om at akkurat det fargevalget er en dårlig idé på en pendlerbil.

En bilpleieinteressert kompis tipser Ståle om lakkbehandling.
– Det beste du kan få nå er det som kalles keramisk coating. Den er hard som glass, og blir også gjerne kalt glasscoating. Da får du et beskyttende skall som gir en dypere glans, mye lettere renhold, og det vil beskytte lakken mot de barske miljøutfordringene du vil møte langs E39.

Forarbeidet krever nøyaktighet og kunnskap. Også på en helt ny bil må lakken renses med poleringsmaskin.

 

– Er det noe jeg kan smøre på selv, lurer Ståle. – Nei, dessverre, keramisk coating er ikke for amatører. Grunnarbeidet er ekstremt viktig, og om du ikke får det til på første forsøk, så er løpet kjørt, og da kan det blir dyrt å fikse opp i også.

Dette bringer Ståle i kontakt med Ditec. Den originale Ditec-behandlingen har vært på markedet siden 1979 og gitt varig beskyttelse av veldig mange norske biler siden. Men også det lokale Ditec-senteret tenker som bilpleiekompisen. – Til ditt bruk, med kanskje 30 000 km i noen av de verste forholdene Norge kan by på? Da anbefaler vi Ditec Ceramic Ultra.

Ditec Ceramic Ultra er en totrinnsbehandling. Det gir ekstremt lang holdbarhet – Ditec garanterer 9 år.

 

Det er nemlig en av få totrinnsbehandlinger som tilbys i Norge, og det gjør den ekstremt holdbar. Coatingen tåler faktisk å legges i White spirit, og Ditec gir hele 9 års garanti på behandlingen.

Du må være autorisert for å få lov til å legge Ditec Ceramic Ultra. Dette innebærer grunnopplæring, oppfølgingskurs etter åtte måneder, og deretter årlige oppdateringer. Slik jobber de profesjonelle!

 

For Ståle ble dette løsningen som gjorde at han faktisk fikk seg pendlerbil til jobbstart. Og Ditec Norge synes hans tilnærming, med gråsvart bil under knallharde testforhold, var så interessant at vi inngikk en avtale.

Ditec Ceramic Ulta kan legges på alle flater, bortsett fra vinduer (der har Ditec en egen glassbehandling).

 

Vi vil følge denne bilen gjennom et helt år i daglig pendlerdrift. Ståle vil også prøve ut Ditec felgbeskyttelse, Ditec glassbeskyttelse og Ditec tekstil- og skinnbeskyttelse. Han vil gjennom hele året gi oss sine ærlige erfaringer med produktene.

Følg Ditec på Facebook for å få med deg fortsettelsen!

Pendlerruten E39 saltes mye gjennom vinteren, spesielt ned mot Førde. Kombinert med dårligere asfaltkvalitet enn den som brukes i såkalt sentrale strøk, gir det store prøvelser for bilen din gjennom vinteren. Salt er surt og tærer på det meste. Og asfaltflekkene langs sidene må du gjerne bruke sterk avfetting for å få bort. Med Ditec Ceramic Ultra har du den beste beskyttelsen mot slike prøvelser!

 

Ditec har stått for varig bilbeskyttelse siden 1979. Nå kan du følge det nyeste produktet, Ditec Ceramic Ultra, i en praksistest helt utenom det vanlige.